Wat te doen bij onweer.

Kan ik mijn PC gebruiken tijdens een onweer?

Een veel gestelde vraag is of men de PC kan gebruiken bij onweer. Omdat noodweer vaak gepaard gaat met bliksem, stroompieken en statische elektriciteit, is het best je PC systeem uit te schakelen. Haal de voedingskabel uit het stopcontact en vergeet niet andere aangesloten apparaten ook te ontkoppelen van het stroomnet. Ook een aangesloten netwerk kabel koppel je best even af. Deze maakt namelijk een verbinding met andere gevoelige hardware die de nadelige effecten van een onweer wel eens zouden kunnen verleggen naar je aangesloten PC.

Een laptop die op de batterij word gebruikt en draadloos is verbonden met het internet loopt uiteraard geen gevaar.

Moet, of wil je toch je PC gebruiken bij onweer, Dan neem je best je voorzorgen om het risico op onherstelbare beschadigingen te minimaliseren. Om dit te bewerkstelligen is er wat extra hardware nodig. Een zogenaamde Power-Surge is een stroomverdeler met piek beveiliging waarop je de PC aansluit, zodat deze bij hoge voltages, of statische elektriciteit geen fatale schade kan oplopen.

Houd er rekening mee dat weersomstandigheden en natuurrampen niet onder de standaard PC garantie vallen. Handig om weten is het feit dat je bij bv. bliksem of elektriciteit schade wel gebruik kan maken van je brand verzekering polis. Vraag bij schade dus altijd eerst een schade / kosten bestek bij je computer verdeler.